HPAS answer key & solved paper 2022 part 1


1.Given below are two statements:

Statement I According to a World Bank working paper, extreme poverty in India dropped to 10.2% in the pre-Covid year of 2019 from as much an 22.5 in  2011

Statement II: The paper uses the Consumer Pyramids Household Survey (CPHS) to provide estimates of how poverty and inequality in India have evolved since 2011.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(A)Both statement I and Statement II are correct
(B)Both statement I and Statement II are incorrect
(C)Statement I is correct and Statement II is Incorrect
(D)Statement I is incorrect and Statement II is correct
Ans- (A)
Source – https://www.financialexpress.com/economy/world-bank-report-extreme-poverty-in-india-eased-12-3-percentage-points-during-2011-2019/2494297/
Current affairs- April 2022

2.Given below are two statements :

Statement I: Development expenditure of the Central Government does not include defense expenditure and grants to states

Statement II: Non-development expenditure involves Interest payments and Subsidies.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(A) Both Statement I and /Statement II are correct.
(B) Both Statement I and Statement II are incorrect
(C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
(D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Ans- (D)
Defence Expenditure is not included in development expenditure of the Central Government.
Statement II is correct

3.Given below are two statements:
Statement I Deficit financing can not create inflation in economy
Statement II: If RBI reduces the cash reserve ratio ,The credit creation will decline
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(A)Both statement I and Statement II are correct
(B)Both statement I and Statement II are incorrect
(C)Statement I is correct and Statement II is Incorrect
(D)Statement I is incorrect and Statement II is correct

Explanation-
Statement I – This statement seems wrong because although if government does not directly  print currency than there may not be inflation but if borrowing is made from banks then monetary deposits will expand and causes inflation.
Statement II- Due to reduction in the requirements of the CRR banks will have more funds with them to promote their lending therefore it will lead to increase in credit creation
Ans-(B)

4.Given below are two statements:

Statement I : Low-income countries (LICs) and lower middle-income countries (LMICs) have high prospective growth rates and high marginal productivities of capital.

Statement II: They should borrow, and borrow heavily, in order to finance a broad-based increase in investments on human capital (education and health), public infrastructure (power, digital, water and sanitation, transport) and environmental protection
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(A)Both statement I and Statement II are correct
(B)Both statement I and Statement II are incorrect
(C)Statement I is correct and Statement II is Incorrect
(D)Statement I is incorrect and Statement II is correct

Ans- A

Both statements are correct

5.Given below are two statements:

Statement I: The average SDG Index score declined in 2021 as compared to 2020, partly due to slow or non-existent recovery in poor and vulnerable countries.

Statement II: Among G20 member states, the United States, Brazil and the Russian Federation exhibit most support for the 2030 Agenda and the SDGs.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(A)Both statement I and Statement II are correct
(B)Both statement I and Statement II are incorrect
(C)Statement I is correct and Statement II is Incorrect
(D)Statement I is incorrect and Statement II is correct
Explanation-

UPDATE- ONLY STATEMENT 1 IS CORRECT


REFERENCE- https://dashboards.sdgindex.org/chapters/executive-summary
Ans-(c)

6.Consider the following statements :
(1) If Indian economy is in equilibrium at the point where plans to save sed to invest are equal, then government expenditure must be equal to government income
(2) In pursuance with the recommendations of Narsimham Committee, the RBI has framed new guidelines to setup more foreign exchange banks
(3) Redistribution policies geared to reduce economic inequalities include progressive tax policies
(4) The currency convertibility concept in its original form is originated in Taylors agreement
Choose the correct option
A.1 and 3
B.2 and 3
C.1 and 4
D.2 and 4

Ans- A.
Statement 1 is correct -If Indian economy is in equilibrium at the point where plans to save sed to invest are equal, then government expenditure must be equal to government income
Statement 4 is wrong -The currency convertibility concept was finalized between 1968-1973 in Bretton Woods Agreement.
Therefore ans is 1& 3

7.Consider the following statements:
(1) Gross capital formation consists of outlays on additions to the fixed assets of the economy plus gross changes in the level of inventories
(2) Net value added at factor cost is the sum total of all the factor payments
(3) The National Income is the total amount of income accruing to a country from economic and non-economic activities in a year time
(4) In moving from national income to personal income we must subtract the incomes earned but not received and add incomes received but not currently
earned
Choose the correct option
A.1 and 3
B.2 and 3
C.1 and 4
D.2 and 4
Statement 1 is tricky but its wrong statement
Correct statement (they replaced net with gross)
Gross capital formation consists of outlays on additions to the fixed assets of the economy plus NET changes in the level of inventories
Statement 2 is correct
Statement 3 is incorrect and statement 4 is correct
Therefore answer is D.

8.Consider the following statements:
(1) The green economy could add more than 54 million jobs worldwide by 2030
(2) World over the additional investment to avoid future pandemics in estimated to be only $15 billion a year
(3) Over 90 percent of countries saw their HDI value drop in either 2020 or 2021
(4) The economic gains from phasing out coal could amount to as much as 1.7 percent of global GDP every year
A.1 and 3
B.2 and 3
C.1 and 2
D.3 and 4

Statement 3 is correct
Source – https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.undp.org/serbia/news/multiple-crises-halt-progress-9-out-10-countries-fall-backwards-human-development-undp-report-warns%23:~:text%3DThe%2520reversal%2520is%2520nearly%2520universal,is%2520still%2520deepening%2520for%2520many.&ved=2ahUKEwiSu5CKrOT6AhXicGwGHc_fCaIQFnoECAwQBQ&usg=AOvVaw0c-aL_HetNnd1xfW78pw6b

Tentative ans- A

9.Consider the following statements:
(1) The Positive Pence Index measures the positive peace of 143 countries
(2) It covers 59.6 percent of the world population
(3) Positive peace is defined as the attitudes, institutions and structures that create sustain peaceful societies
(4) lt is based on more than 45,700 data series
Choose the correct answer from the options given below:
(A) (1) and (3) only
(B) (2) and (3) only
(C) (1) and (2) only
(D) (3) and (4) only
Ans – (D) – (3) and (4) only
Source-
Latest HDI report – Statement 3&4 are clearly mentioned there
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://hdr.undp.org/system/files/documents/global-report-document/hdr2021-22pdf_1.pdf&ved=2ahUKEwjxyMCOr-T6AhUWyjgGHQWVCYIQFnoECCcQAQ&usg=AOvVaw38vjGVToVsWQdf5Nfw6mWF

10.Consider the following statements :
(1) The Global Health Security Index is a measure of pandemic preparedness (COVID-19)
(2) Compared with the rest of the world, a higher percentage of people in OECD countries tend to be covered by public or mandatory private health insurance
(3) “30 x 30” target relates to poverty eradication
(4) World over, cities and other urban areas are home to around 25 percent. of humanity
Choose the correct option
(A) (1) and (3) only
(B) (2) and (3) only
(C) (1) and (2) only
(D) (3) and (4) only
Statement 3 is wrong –
30 by 30 — a plan to conserve 30% of Earth’s land and sea areas by 2030 through area-based conservation
Correct option/Answer – C- 1&2

11.Match list 1 & II

List I.                                  List II
a.Gini coefficient.     i.measure of energy                                         intensity of diet composition

b.PISA score.        ii.assesses how far student                                 near the end of compulsory                                education have acquired                                       some of the knowledge and                               skills that are essential for                                   participation in society

c.Human tropic level.  iii.measures the extent                               to which the distribution of                                 income among individuals or                              household within aneconomy                             deviates from perfectly equal                               distribution

d.Palma ratio.     iii.the share of all income                                    received by the 100% people                                  with highest disposable                                     income divided by share of all                            income received by 40%people                            with lowest disposable income

 

Ans – A

HPAS answer key & solved paper 2022 part 1

 

12.HPAS answer key & solved paper 2022 part 1

 

Answer -C

HPAS answer key & solved paper 2022 part 1

 

13.Day zero is refers to which city as south africa ?
A.Johannesburg
B.Durban
C.Cape town
D.Pretoria

Correct ans – C

14.ECOLEX is controlled by-
A.FAO
B.CSD
C.UNFCCC
D.IPCC

Ans – A

Source – https://www.ecolex.org/p/about/

15.Most of the air pollution that we experience is located in :
A.Meso sphere
B.Thermo sphere
C.Starto sphere
D.Troposphere

Ans- D Troposphere

16.Deep underground reservoir of water are called as-
A.Karst
B.Aquifer
C.Buffer
D.Baseflow

Ans – B Aquifers

17.Who have the concept of Biodiversity hotspot
A.E.P. odum
B.Norman Myers
C.James Lovelock
D.Rachel carson

Ans – B

Exp- In 1988, British ecologist Norman Myers published a seminal paper identifying 10 tropical forest “hotspots.”  Where he gave concept of Biodiversity Hotpot

18.Which of the following sanctuary is not known for Tigers?
A.Kawal Sanctuary
B.Kaziranga National park
C.Dudhwa Sanctuary
D.Hazirabgh National park

Ans- D

Source-
http://wiienvis.nic.in/database/trd_8222.aspx

19.When was the process of identifying key biodiversity areas started in India ?
A.1972
B.2003
C.1998
D.2007

We will update soon

20.HPAS answer key & solved paper 2022 part 1

Ans- A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *