HPAS answer key & solved paper 2022 -part 3

41.Select the correct statements from the following:

 

i.Supreme Court of India has allowed the State for silviculture green felling of three species on experimental basis.

 

(ii) Forests in H.P. cover an area of 37947 sq. kms of total geographical area of the state

 

(iii) In H.P. presently 30% of the total geographical areas support forest cover.

 

(iv) The aim of the forest department is to enhance the forest cover in the state to 35% of its geographical area by 2030,

 

A.iii and iv

B.i and ii

C.i, ii and iii

D.None of the above

 

Ans-B

 

Exp- Forests in Himachal Pradesh cover an area of 37,947 Sq. Km. and account for 68.16 per cent of total

geographical area of the State. However, presently 28.60 per cent of the total geographical areas support

forest cover.

 

The aim of the Forest Department is to enhance the forest cover in the State to 30 per cent of its

geographical area by 2030 to meet the Sustainable Development Goals (SDGs). The plan programme taken up

by the Forest Department aims at fulfilling these policy commitments.

42.HPAS answer key & solved paper 2022 -part 3

Ans-C

Out of the total geographical area of Himachal (55.67 lakh hectare), the area of operational holdings is about 9.44 lakh hectares and is operated by 9.97 lakh farmers with an average holding size of 0.95 hectare.

 

43.Which of the following statements is not correct?

i. The foodgrain production in 2020-21 in H.P. was 15.28 lakh M.T.

 

(ii) The production of potato in the year 2020-21 in H.P. was 1.97 lakh M.T.

 

(iii) The production of vegetables in H.P. during the year 2020-21 was 18.61lakh M.T.

 

(iv) The target of foodgrain production in H. P. for 2020-21 was 16.35 lakh metric tonnes.

 

A.iii only

B.all of these

C.None of these

D.ii and iv

 

Ans- A or C

 

Exp-

Because in 3rd statement they have mentioned 18.61 and in survey it is 18.67 therefore they might not consider this minute difference or they may consider this minute difference

 

Total Food grains production in 2020-21 was 15.28 lakh MT

 

Production of Potato in 2020-21: 1.96 lakh MT and production of vegetables were 18.67lakh metric tonn

 

44. Which of the following statements about tea production in Himachal Pradesh is correct

i.there are 5900 tea grovers in state

ii.total area under tea cultivation in HP is 2500 hectares

iii. in 2020-21 tea production in HP was 11.45 lakh kilograms

iv. small and marginal formers are provided agriculture inputs on 50% subsidy basis

 

A.i, ii and iii

B.ii only

C.all of these

D.i, iii and iv

 

Ans-D

 

Statement ii is wrong as total area under tea cultivation is not 2500 but 2310

 

Explanation -As per latest economic survey

Total area under tea cultivation is 2,310.71 hectares with a production level of 11.45 lakh kilograms in 2020-21.

At present there are 5,900 tea growers in

the State.

Small and Marginal farmers are provided agriculture inputs on 50 per cent subsidy basis

 

45.Select the incorrect statements from the following:

(i) H.P. has been assessed second top performer in terms of Human Resource Development and Public Infrastructure among Hill States during 2020-21.

 

(ii) Bilaspur district has been ranked at number one on the basis of District Good Governance Index (DGGI)-2020.

 

(iii) Shimla district ranked fifth in DGGI-2020.

 

(iv) Hamirpur has improved its position to the fourth in terms of Transparency and Accountability Index.

 

A.All of these

B.ii and iii

C.i and ii

D.iii and iv

 

Exp- Statement iii is correct therefore only i and ii statement are incorrect

 

Right ans – C

 

46. Select the correct statements about banking in HP

i.as per 2011 census the average population per branch in state was 4059

ii. the state has the network of 4422 Bank branches

iii.Shimla is the only urban centre in the state classified by RBI

iv. PNB has the largest network of 530 branches in HP

 

A.None of these

B.iii only

C.ii and iii only

D.All of these

 

Ans-B

 

Exp- The State has a network of 2,244 bank branches and As per 2011 census, the average population per branch in the State was 3,059

Only 3rd statement is correct

 

 

47. Which of the following is not the main objective of Rashtriya Krishi Vikas Yojana remunerative approaches for agriculture and allied sector rejuvenation

 

i. to strengthen the farmers effort through creation of required pre and post harvest agree infrastructure that increases access to quality input storage market facilities etc. and enable farmers to make informed the choices

ii. to promote value chain addition linked production productivity

 

iii.to attend National priorities who several sub schemes

 

iv.to empower youth through skill development Innovation and agree enterpreneurship based agree business model that attract them to agriculture

 

A.iii and iv

B.All of these

C.None of these

D.i and ii

 

Ans- we will update soon

 

48.HPAS answer key & solved paper 2022 -part 3

Ans-B

 

49.Which of the following statements is/are correct ?

 

i. The traditional council of Khampas is known as ‘Shuzam Chungi’.

 

(ii) The common term for widow re-marringe used by Pangwals is ‘Doghri’,

(iii) The ‘Bushehr state’ was also known as Maon’ or ‘Mone’.

(iv) According to Bhagawant Puran, Kinner’ trace their origin from the shadow of ‘Brahma’.

 

(A) (ii) only

(B) All of these

(C) (ii), (iii) and (iv)

(D) (i) (iii) and (iv)

Ans- D

 

Doghri is not the name of widow remarriage among pangwals

 

50. Read the following sentences and select the incorrect one:

i.St. Andrew’s Church in Chamba carries the influence of Scottish architecture,

(ii) The architecture of ‘Manimahesh Lakshana Devi temple’ is ‘Indo-Aryan Nagar style (Shikhar)

 

(iii) Champavati temple in Chamba is built in ‘Graeco Buddhist art of Gandhara’,

 

(iv) The brass idol of the Goddess at Chatrari Shakti Devi temple in Chamba district is in the Kashmiri style.

 

(A) (ii) and (iii)

 

(B) (iv) only

 

(C) (i) and (iv)

 

(b) None of these

 

Ans – A

The architecture of ‘Manimahesh Lakshana Devi temple’ is pent roofed therefore most appropriate option is A

 

But kindly wait for official answer key for this question

 

51.Choose the incorrect answer from the following :

(i) Abode of Goddess Mathi is ‘Chitkul’,

 

(i) A living geographical museum is ‘Lingti valley.

 

(i) Chasak Bhatori is the highest village in Lahaul valley

(iv) The highest peak of the Kinner Kailash massif is ‘Jorkanden’.

 

(A) (iii) only

 

(C) (i) only

 

(B) (iv) only

 

(D) (ii) only

 

Ans-A

 

Chasak bhatori is located in Pangi tehsil of Chamba district

 

52.select the correct statement/s from the following :

i. Mahmud of Ghazni made a raid on Nagarkot (Kangra) in 1008-09 A.D.

ii.Hiuen- Tsang stayed for sometime at Sirmaur with the Monk Jaya Guptam

iii.Prince Nasir-ud-Din ascended the throne of kangra under the name of Muhammad tughlaq

iv.The nagarkot fort remained under the possession of Taimur-e – Lang till AD 1043

 

A.ii and iii

B.iv only

C.i, ii and iii

D.All of these

 

Ans- either C or no appropriate option

 

Tomar raja mahipal of Delhi liberated kangra fort in 1043 AD by defeating Modud the grandson of Mahmud therefore 4th statement is wrong

Also Prince Nasir-ud-Din ascended the throne of DELHI (not kangra) under the name of Muhammad tughlaq.He took asylum in kangra during sangara chands time

Therefore only 1 and 2 Are correct but there is no option with 1 and 2

Rest kindly wait for official answer key

 

 

53.Which of the following statements is/are not correct ?

 

i.The battle of Nadaun was fought between Raja Bhim Chand of Kahlur and the Mughals.

 

ii. In the battle of Dhalog’ Raja Janardhan of Chamba was defeated.

 

iii Raja of Hindur Hari Chand was killed by Guru Govind Singh in the battle of ‘Bhangani’.

 

iv The Gurkhas defeated the Kangra forces at ‘Mahal Morian in 1806.

 

(A) None of these

 

(B) All of these

 

(C) ii and iii

 

(D) i and iv

 

Ans- A

Both statement 1 and 2 are correct therefore most appropriate option is A

 

54 .Select the correct statement/s from the following :

i.Khoksar is located on old route from Indian plains to west Asia

 

ii. The coins of Audambras shows that the tribe was worshipers of Lord vishnu

 

iii.In mahabharata it is mentioned that Adumbra is the name of the sage vyas

 

iv. The tribal republics of H.P. were Sangha janapadas

 

A.ii only

B.iv only

C.i and iv

D.ii and iii

 

Ans -C

 

Exp- Khoksar was on the old trade route from Indian Plains to the west Asia

The coins of Audambras shows that the tribe was worshipers of Lord Shiva (not Vishnu)

 

 

55.Which of the following statements about Kullu is/are not correct ?

 

i. Kullu remained part of Punjab state till 31st October, 1966.

 

ii. Kullu was a sub-division of Kangra district since 1846.

 

iii.Alexander cunningham and A.T. Banon were the first Europeans to visit Kullu in 1820 A.D.

 

iv. The idol of Raghunath ji’ was brought from Ayodhya to Kullu during the reign of Raja Jagat Singh.

 

(A)(ii) only

 

(B) (iii) only

 

(C) (i) and (iv)

 

(D) (ii) and (iv)

 

Ans-B

 

William Moorcraft became the first European to visit Kullu on his way to Laddakh. 1822 A.D.

 

 

56.consider the following statements

1.Bajrang punia has become the 1st Indian to win 4 medals at world wrestling championship

2.Ujjain has been nominated as first ever SCO tourism and culture capital during 2022-23

3.Indian army has decided to shift the army day parade of 2023 to central command

4.Chhello show films has been announced as Indias first official entry to oscar 2023

 

A.1 , 2 and 3

B.1 and 4

C.2,3 and 4

D.1,2,3 and 4

 

Ans-B

 

Statement 3 is wrong Army Day parade of 2023 will be held in the Southern Command area

 

57. Consider the following statements :

 

1.Global Fintech Conference in 2022 was held in Mumbai.

 

2. Tripura State has launched ‘CM da Haisi’ web portal.

 

3. Rohit Sharma has surpassed Pakistan Captain Babar Azam in the recently ICC T-20 rankings.

 

4.District Disability Rehabilitation Centre is an initiative of Union Social Justice and Empowerment Ministry.

 

Which of the above statements are incorrect ?

A. 1,2 and 3

B.2,3 and 4

C.2 and 3

D.1,2,3 and 4

 

Ans – C

 

Both 1st and 4th statement are correct

 

Manipur has launched CM da Haisi’ web portal.

 

58.Consider the following statements:

 

1) Telangana State has announced India’s first Breakfast scheme for government school students.

 

(2) The term Prompt Corrective Action is related to framework under which Banks with weak financial ratios are watched by RBL

 

(3) Amongst Union Territories Puducherry has become India’s first Swachh Sujal Pradesh.

 

(4) Prime Minister has launched national logistics polity.

 

Which of the above statements are correct?

 

A. 2 and 4 only

B.1,2 and 3

C.2,3 and 4

D.1,2,3 and 4

 

Ans -A

 

Exp- Tamil Nadu Chief Minister M.K. Stalin on Thursday inaugurated the free breakfast scheme for the government.(current affairs sep 2022)

 

Union Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat has declared Andaman and Nicobar Islands as India’s first Swachh Sujal Pradesh.

 

59.Consider the following statements :

 

(1) Reliance has been conferred with the Rajbhasha Kirti Puraskar

(2) Satish Adiga has been conferred with top French civilian honour

(3) ‘Chandler Wobble’ is related to Black Hole.

(4) The new Naval Ensign features the national emblem inside blue Octagon shape

 

Which of the above statements are incorrect?

 

(A) (1), (2), (3) and (4)

 

(B) (2), (3) and (4)

 

(C) (1), (3) and (4)

 

(D) (1), (2), (3)

 

Ans-D

4th statement is correct -The octagonal shape has been designed to represent eight directions, depicting the multi-directional reach and of the Indian Navy

 

All other are incorrect

 

60.which of the following statement/s about state food safety index for the year 2021-22 is/are correct ?

1.among the large states Himachal pradesh got 4th rank

2.among the small states Goa got 2nd Rank

3.among Union Territories Delhi & Chandigarh got 1st and 2nd Ranks

 

A. 1 and 2 only

B.2 and 3 only

C.1 and 3 only

D.1 only

 

Ans-D

 

61.Milam glacier is located in :

(A) Karakoram region

(C) Nepal region

(B) Pir Panjal region

(D) Kumaun Garhwal region

 

Ans-D

Milam Glacier is a major glacier of the Kumaon Himalaya.

62.Zojila pass is located in :

(A) Punjab Himalayas

(C) Nepal Himalayas

(B) Kumaun Himalayas

(D) Assam Himalayas

 

Ans -A

 

Exp-Zoji La is a high mountain pass in the Himalayas. It is in the Indian Union territory of Ladakh, Kargil district, Kashmir. Located in the Drass, the pass connects the Kashmir Valley to its west, with the Drass and Suru valleys to its northeast and the Indus valley further east.

 

63.Vadinar oil refinery is managed by

(A) Reliance Industries

(C) Bharat Petroleum

(B) Essar Oil Ltd.

(D) Hindustan Petroleum

 

64.Which of the following countries is landlocked ?

(A) Peru

(B) Bolivia

(C) Surinam

(D) Uruguay

 

Ans – B

65.Where are the Balearic islands located ?

(A) Mediterranean Sea

(B) Black Sea

(C) Baltic Sea

(D) North Sea

 

Ans- A

66.Turkey is located between :

(A) Black Sea and Caspian Sea

(B) Black Sea and Mediterranean Sea

(C) Gulf of Suez and Mediterranean Sec

(D) Dead Sea and Black Sea

 

Ans – B

 

Turkey is bounded on the north by the Black Sea, on the northeast by Georgia and Armenia, on the east by Azerbaijan and Iran, on the southeast by Iraq and Syria, on the southwest and west by the Mediterranean Sea and the Aegean Sea, and on the northwest by Greece and Bulgaria

 

67.Flemish the tribes of

(A) Croatia

(C) New Zealand

(B) South Africa

(D) Belgium

 

Ans – D

The Flemish or Flemings are a Germanic ethnic group native to Flanders, Belgium

 

68.Make a sequence of the following countries from North to South .

(1) Romania

(2) Bulgaria

(3) Ukraine

(4) Greece

Choose the correct answer from the options given below

(A) (1), (2), (3), (4)

(B) (3), (1), (2), (4)

(C) (4), (3), (2), (1)

(D) (3), (2), (4), (1)

 

Ans-B

 

69.Match List I with List Il :

List I List II

(Sea) (Country)

(a) Black Sea (i) Bulgaria

(b) Red Sea (ii) China

(c) Yellow Sea (iii) Eritrea

(d) Caspian Sea (iv) Kazakhstan

Choose the correct answer from the options given below :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

 

Ans-C

 

70

Match List I with List Il :

List I List II

(Mineral) (Place)

(a) Mica (i) Khetri

(b) Bauxite (ii) Hazaribagh

(c) Manganese (iii) Palamau

(d) Copper (iv) Keonjhar

Choose the correct answer from the options given below :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iii) (ii) (i) only

 

Ans- B

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *