HPAS answer key & solved paper 2022 part 2

21.

HPAS answer key & solved paper 2022 part 2

 

Ans-B

Alder is state tree of Nagaland therefore ans is B

 

22.

HPAS answer key & solved paper 2022 part 2

 

Ans-C

 

23.

HPAS answer key & solved paper 2022 part 2

Ans – D

24.

HPAS answer key & solved paper 2022 part 2

 

Ans- A

25.Fats are made from edible oils using the process of
A.Saponification
B.Esterification
C.Catalytic hydrogenation
D.Hydrogenation

Ans – C or D ( Lets wait for answer key of HPPSC)

26.The main precursors of winter smog are-
A.N20 and hydrocarbons
B.NOx and hydrocarbons
C.SO2 and hydro carbons
D.SO2 and ozone

Ans- B

27.Most kidney stones are composed of-
A.Calcium carbonate
B.Calcium oxalate
C.Magnesium carbonate
D.Magnesium oxalate

Ans- B

Most kidney stones are composed of calcium and oxalate.

28.Given below are two statements:
Statement I -A traveller crossing international date line from east to west loses a day
Statement II: A traveller crossing international date line from west to east gains a day

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(A)Both statement I and Statement II are correct
(B)Both statement I and Statement II are incorrect
(C)Statement I is correct and Statement II is Incorrect
(D)Statement I is incorrect and Statement II is correct

Ans – A

Exp- A traveler crossing the dateline from east to west loses a day (because of the loss in time he has made), and while crossing the dateline from west to east he gains a day (because of the gain in time he encountered).

29.Given below are two statements:
Statement I – Steam produces less severe burns than water at the same temperature
Statement II: Dry ice is colder than regular ice
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below :
(A)Both statement I and Statement II are correct
(B)Both statement I and Statement II are incorrect
(C)Statement I is correct and Statement II is Incorrect
(D)Statement I is incorrect and Statement II is correct

Exp-

Statement 1 is wrong – Steam produce more severe burns than boiling water Because steam has more energy than water at same temp i.e. 100 ℃ . Steam use latent heat of vaporisation to get vapourisze and water don’t have this energy.

Statement-II is correct because dry ice is made from frozen carbon dioxide and it has an intense -109ºF (-78ºC)  lowe temperature

Ans-D

30.Arrange the following electromagnetic waves according to increasing frequency ?
1.Gamma rays
2.X rayz
3.Radio waves
4.Micro waves
A.3,4,2,1
B.1,2,4,3
C.2,1,4,3
D.4,3,1,2

Ans -A

Radio waves have highest wavelength therefore they have lowest frequency

31.arrange the following atmospheric layers in the correct order from the surface of earth
1.Meso sphere
2.Troposphere
3.Thermo sphere
4.Stratosphere
A.2,4,3,1
B.4,2,3,1
C.2,4,1,3
D.3,1,4,2

Ans -C

32.Consider the following statements and choose correct answer from given options:
1.A concave mirror is diverging mirror
2.Image formed by concave mirror is generally real and inverted
3.A convex mirror is a converging mirror
4.Image formed by convex mirror is always virtual ,erect and diminished
A.1 and 2
B.1 and 3
C.2 and 4
D.3 and 4

Exp-Concave mirrors is converging mirror and Convex mirrors is diverging mirror

Therefore ans is C

33.consider the following statements about ethanol and choose correct answer from given options:
1.It is main constituent of all alcoholic drinks
2.It is not a good solvent
3.It is soluble in water in a proportion
4.It can not be used as an additive in petrol
A.1 and 2
B.1 and 3
C.2 and 4
D.3 anonly

Ans – B
Exp-
Ethanol is a good solvent and also used as an additive in petrol
Therefore ans is B

34.HPAS answer key & solved paper 2022 part 2

Ans- C

35.HPAS answer key & solved paper 2022 part 2

Ans- D

36.Which of the following statements is correct?
i.Dhauladhar Range branches off from the Great Himalayan Range near Badrinath
ii.The Pir-Panjal range separates the drainage of the river Spiti from that of the river Beas.
iii. The Zanskar range is the easternmost range which separates Spiti and Kashmir from Tibet.
iv. The ‘Gumrang and Shólarang’ passes connect the basin of the river Chandrabhaga with its basin in Tibet.
(A) (iv) only
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iv)
(D) (ii) only

 

Exp-

Statement iv is wrong – The Gumrang and Sholarung passes  connect the Himalayan basin of the Sutlej with its basin in Tibet.

 

Statement ii is also incorrect – Because it is Great himalayan range that separates the drainage of the river Spiti from that of the river Beas.

 

Therefore ans is B

 

37.Select Incorrect combination

i.Bahadurpur and bandla ranges :Demi valley
ii.Markanda  and Dharti valley : Dun and Saproon
iii. Chandertal lake : Kuzum range
iv. Source of Parvati river : Mantilai lake

A.i and iv
B.iv only
C.i, iii,  iv
D.ii only

Ans-D

Exp- Source of parvati river is mantilai lake therefore by elimination we have only one option

38.Which of the following statements is correct ?

(i) According to G.A. Grierson, Kehluri is an offshoot of rude Punjabi

(i) Kinnauri-Jangram mixture is the dilect used in Rakcham and Chitkal villages of Sangla Tehsil.

(ii) The dialect spoken in the Rampur Bushehr, Kumarsain and Kotgarh regions and in the nearby parts of the Satluj valley is called Kochi.

(iv) According to Dr. Bhojanath Tiwari, Pahari language originated from Dangi and Pishchi’.

(A) (iv) only

(B) (iii) only

(C) (1), (ii) and (iii)

(D)(ii) and (iv) only

 

Ans- C

 

Fourth statement is wrong and rest all other statements are correct

39.Select the incorrect statement from the following

i.The Khunds are martial people of Kangra

ii.The most popular dance of Kinnaur is Kayang

iii.Burah is famous dance of Mandi

iv.The budhist people of Lahaul and spiti performs mask dances

A. i and iii
B. ii and iv
C. i and iii
D. iii only

 

Ans-C

Exp- Burah is famous dance of Sirmaur and Khunds are martial tribe kf Chamba

40.Which of the following statements about ‘Jal-Jeevan-Mission’ is not correct?

i. In HP. it is targeted to include every rural houseshold in providing Functional Household Tap Connection (FHTC) to every family by June, 2022.

ii. Out of 17.28 lakh households, 15.80 lakh were provided FHTC upto December, 2021.

iii.In Himachal Pradesh 91% of the households have been provided with
domestic connection against a national average 45.50 percent.

(iv) Himachal Pradesh places at 8th position in the country for providing FHTC.

A .All of the above
B.None of the above
C.i and iii
D. ii and iv

 

Ans-B

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *